Tinea Nedir?

Tinea, mantarların neden olduğu bir grup enfeksiyona verilen addır. Halk arasında mantar enfeksiyonları olarak bilinirler. Genellikle ciddi seyirli değildirler. Ciddi seyirli olmamaları rahatsız edici olmayacakları anlamış taşımaz. Bazı durumlarda ciddi derecede rahatsız edebilirler.
Deride ortaya çıktıklarında cilt etrafında kırmızı-pembe bir halka şeklinde döküntü oluşturur. Bu sayfada tinea türlerini detaylıca inceleyeceğiz. En sık bilinen tinea türleri tinea pedis, tinea unguium, tinea kruris, tinea korporis ve tinea versikolor dur. Tinea enfeksiyonunun tedavisi mantarın bulunduğu yere bağlı olarak değişiklikler içerir. Biindiği üzere çoğu mantar ilacı anti fungal ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon çok ciddi düzeyde ise oral yoldan kullanılan anti fungal ilaçlar gerekebilir. Tedavi süresi yine mantar enfeksiyonunun şiddetine süresine ve türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Tinea enfeksiyonunu önlemek için ise kişisel hijyen en önemli basamaktır. Duş aldıktan sonra vücudun bütün bölgelerini iyice kurulayın. Temiz ayakkabı ve pamuklu çoraplar giyin. Kıyafetlerinizi günlük olarak değiştirin. Haydi şimdi hep beraber tinea çeşitlerini inceleyelim.

Tinea Çeşitleri Nelerdir?

Tinea Manuum Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Tinea manuum, ellerin mantar enfeksiyonuna verilen addır. Manuum, kelim anlamı olarak ellerde olma anlamına gelir. Ayaklarda bulunduğunda, tinea pedis (atlet ayağı) olarak adlandırılır. Tinea, genellikle hafifçe bir kenara sahip kırmızı, pullu döküntülere neden olur. Bu sınır genellikle bir halka oluşturur, bu yüzden bazen ringworm olarak adlandırılır .
Üstteki resimde elde ortaya çıkmış bir tinea örneğini görmektesiniz.
Vücudun çoğu kısmında tinea veya ringworm olabilir. Sıkıkla tuttuğu yerler ise aşağıdaki gibidir:

  1. eller 
  2. ayaklar 
  3. kasık
  4. kafa derisi 
  5. sakal 
  6. ayak tırnakları
  7. el tırnakları
Tinea manuum biraz daha az yaygın olan tinea formudur ve enfekte olduğunda sık sık ayaklarınıza ya da kasıklarınıza dokunursunuz. Aslında, eğer bir elde tinea manuum varsa normalde ayaklarınızda da olacaktır. Ayrıca enfeksiyonu olan diğer kişilerden tinea manuum hastalığını kapabilirsiniz. Mantarla kirlenmiş nesnelere dokunmak da enfeksiyona neden olabilir. Tinea genel olarak oldukça yaygındır ve birçok insan yaşamı boyunca bu hastalığa bir şekilde yakalanacaktır.

Tinea Manuum Nedenleri Nelerdir?

Herkes tinea manuum hastalığına yakalanbilir ancak diğer tinea çişitlerine oranla yakalanma olasılığı daha yüksektir. Tinea manuum hastalığına yakalanması daha olası olan kişiler şunlardır:

  1. hayvanların etrafında veya çevresinde olanlar 
  2. ciltle yakın teması gerektiren spor yapanlar 
  3. spor salonları gibi ortak alanları kullananlar 
Tinea bulaşıcı olduğundan,vücudunda mantar oluşan birinin derisiyle temas ederek hastalığı kapabilirsiniz.. Hastalıklı birinin temas ettiği bir yere dokunma yoluyla da hastalığı alabilirsiniz.
Üstteki resimde ise hafif düzeyde tinea enfeksiyonu olan bir hastanın elini görüyorsunuz.
Köpekler, kediler, inekler ve kirpi de dahil olmak üzere bazı hayvanlardan tinea bulaşı alabilirsiniz. Kirlenmiş topraktan dahi tinea alabilirsiniz. ,Dar giysiler veya ayakkabı giyerek tinea karşı daha hassas duruma gelebilirsiniz.

Tinea Manuum Belirtileri Nelerdir?

Tinea manuum'un birçok ortak belirtisi vardır. Elinizdeki enfekte alan normalde küçük başlar ve zaman içinde yavaş yavaş büyür. Enfeksiyon genellikle avucunun içinde veya parmaklar ve elinizin arkasında olabilir.
Tinea ile enfekte olan bölge kaşıntılı, kırmızı ve pullu bir görünüme sahip olacaktır. Enfekte bölge de soyulabilir ve pul olabilir. Tineaya neden olan mantarlara bağlı olarak alan ayrıca kabarabilir ve berrak bir sıvı içerebilir.

Tinea manuum ve El Dermatiti Nasıl Ayrılır?

Benzer görünmekle birlikte, tinea manuum ve el dermatiti arasında farklılıklar vardır . Tinea manuum, tipik olarak ortada açık bir alana sahip yükseltilmiş bir kenarlara sahiptir, Dermatit ise değildir.
Çoğu zaman, sadece bir el tinea manuum tarafından etkilenir. El dermatiti de genellikle mantardan çok daha kaşındırıcıdır. Doktorunuz bu hususta ayırıcı tanıyı yapabilecek en doğru kişidir.

Tinea Manuum Tanısı Nasıl Konulur?

Bir tıp uzmanı, çeşitli yöntemler kullanarak tineaları (manuum dahil) teşhis edebilir. Bazı hekimler teşhis için wood lambasını kullanmaktır . Bu lamba ile  belirli mantarlar üzerine bakıldığında, mantar cildinizin geri kalanından farklı bir renk veya parlaklıkta görülür.
Doktorunuz tinea teşhisi için mikroskop altında enfekte alandan örnekler alıp bunları inceleyebilir. Bu durumu teşhis etmenin başka bir yolu, enfekte olmuş cildin bir örneğinin kültürünü almaktır. 

Tinea Manuum Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tinea'nızı genellikle bir dizi topikal ilaç kullanarak evde tedavi edebilirsiniz. Bunlar arasında mikonazol (Lotrimin), terbinafin (Lamisil) ve diğerleri bulunur. Bununla birlikte, enfeksiyon bir ay sonra temizlenmezse, doktorunuz daha kuvvetli bir topikal ilaç önerebilir.

Ciddi durumlarda veya özel durumlarda, doktorunuz sorunu çözmek için oral bir ilaç yazabilir.
Bu hususta dikkat etmeniz gereken en önemli şey doktorunuzdan bağımsız olarak herhangi bir ilaç kullanmamanız gerektiğidir.

Tinea Manuum'dan Korunmak için Ne Yapabiliriz?

Tinea manuum uygun tedavi ile tedavi edilebilir. Bazı vakalar daha şiddetli olabilir ve reçeteli ilaçlara ihtiyaç duyabilir ancak çoğu tinea yaklaşık bir ay veya daha az bir sürede temizlenir.
Tinea manuum'u önlemek için, özellikle düzenli olarak eldiven kullanınız, ellerinizi temiz ve kuru tutunuz.
Vücudunun herhangi bir yerinde aktif bir tinea vakası olanlarla temastan kaçınınız. Kendi vücudunuzun diğer kısımlarında tinea varsa, bu bölgeleri elinizle kaşımayın ve dokunmayınız. Diğer enfekte bölgeleri tedavi ettiğinizde, tinea'nın ellerinize yayılmasını önlemek için tek kullanımlık eldivenler giymek mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

Ayrıca tinea hastalığına yakalanırsanız ve diyabetiniz veya bağışıklık sisteminizi etkileyen bir hastalık varsa doktorunuza mutlaka muayene olmaya gitmelisiniz.


Bu tinea konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm hususları konunun alt tarafından yorum bölümüne yazabilirsiniz. Hepsini teker teker okuyacak ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Yorumlar

Peki Tinea Enfeksiyonları Bulaşıcı mıdır?

Tinea tipleri son derece bulaşıcı mantarların neden olduğu deri enfeksiyonlarıdır. En sık etkilenen bölgeler; ayak, kasık, baş, meme altı gibi alanları kapsamaktadır. Tinea enfeksiyonları deriden deriye direkt kontak veya dolaylı yoldan ortak kullanılan eşyalar (havlu, çorap, ayakkabı, tarak vs.) nedeniyle bulaşmaya yatkınlık sağlanabilmektedir. Tinea enfeksiyonları aynı zamanda “ringworm” olarak da bilinmektedir. Nedeni; oluşan lezyonlar yüzük görünümlü deriden kabarık merkezi temiz alandan oluşmuş lezyonlardan oluştuğu için görünüm itibari ile “ringworm” yani solucan diye adlandırılmaktadır.

Tinea’ların sporcu ayağı yani tinea pedis olarak bilinen ayak mantarı, Jock kaşıntısı yani tinea cruris olarak bilinen kasık mantarı, kafa derisinin saç kurdu yani tinea kapit olarak bilinen baş mantarı (sık olarak çocuklar etkilenir), vücudu genel kaplayan mantar enfeksiyonu yani tinea corporis olarak da bilinen vücut mantarı, tırnak enfeksiyonu (onikomikoz) yani tinea unguium olarak bilinen ayak parmağı veya parmak tırnaklarının mantarı gibi tipleri mevcuttur.

Tinea enfeksiyonları, kaşıntı ve batma, halka şeklinde olan kırmızı pullu döküntü, ayak parmak boşluklarında çatlama, soyulma, su kabarcıkları, tırnakların sarı veya beyaz renk değişikliği, kafa derisi üzerinde lekeler gibi semptomlar verebilir.

Tinea'nın bulaşıcı olduğunu unutmamak önemlidir. Sıcak ve ıslak ortamlar, tinea enfeksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunur. Tinea enfeksiyonunu önlemek için verilebilecek öneriler şunlardır; yıkandıktan sonra, özellikle ayak parmakları ve deri kıvrımları arasında cildi iyice kurulamak, cildi mümkün olduğunca havaya maruz bırakmak, sentetik yerine pamuklu çorap giymek, aşırı terlemeyi kontrol etmek için antiperspiranlar kullanmak, yüzme havuzlarına, soyunma odalarına, spor salonlarına ve diğer ortak alanlarda ortak kullanım alanlarına dikket etmek yalın ayak gezmemek gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca antifungal kremler ile tinea enfeksiyonlarını tedavi etmek mümkündür. Ancak enfekte bölgelere dokunduktan sonra elleri yıkamak, ortak havlu, çorap, ayakkabı, tarak gibi eşyaları paylaşmamak alınacak diğer önlemler arasında bulunabilir. Öte yandan örneğin; eğer tinea pedis (sporcu ayağı mantarı) varsa yalınayak dolaşmamak gerekir. Mantar enfeksiyonun olduğu bölgeleri nemli ve ıslak tutmamak gerekir. Her daim kuru ve temiz olması gerekir.