Tinea Nedir?

Tinea, mantarların neden olduğu bir grup enfeksiyona verilen addır. Halk arasında mantar enfeksiyonları olarak bilinirler. Genellikle ciddi seyirli değildirler. Ciddi seyirli olmamaları rahatsız edici olmayacakları anlamış taşımaz. Bazı durumlarda ciddi derecede rahatsız edebilirler.
Deride ortaya çıktıklarında cilt etrafında kırmızı-pembe bir halka şeklinde döküntü oluşturur. Bu sayfada tinea türlerini detaylıca inceleyeceğiz. En sık bilinen tinea türleri tinea pedis, tinea unguium, tinea kruris, tinea korporis ve tinea versikolor dur. Tinea enfeksiyonunun tedavisi mantarın bulunduğu yere bağlı olarak değişiklikler içerir. Biindiği üzere çoğu mantar ilacı anti fungal ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon çok ciddi düzeyde ise oral yoldan kullanılan anti fungal ilaçlar gerekebilir. Tedavi süresi yine mantar enfeksiyonunun şiddetine süresine ve türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Tinea enfeksiyonunu önlemek için ise kişisel hijyen en önemli basamaktır. Duş aldıktan sonra vücudun bütün bölgelerini iyice kurulayın. Temiz ayakkabı ve pamuklu çoraplar giyin. Kıyafetlerinizi günlük olarak değiştirin. Haydi şimdi hep beraber tinea çeşitlerini inceleyelim.

Tinea Çeşitleri Nelerdir?

Tinea incognito Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Tinea incognito ender olarak karşımıza çıkan mantar türlerinden bir tanesidir. Oldukça ender görülmesinin yanı sıra dermatit rahatsızlığı olan bireylerin topikal kortikosteroid kremleri kullanması sonucuda oluştuğu biliniyor. Bireyler dermatit için kremleri kullanmakta ve kaşıntı hissi azalmakta ancak bir süre sonra eskisinden daha belirgin olarak tinea kendini göstermektedir.
Kortikosteroid kremler tarafından baskılanan immün sistem daha fazla mantar enfeksiyonuna sebebiyet verebilmektedir.

Tinea İncognito Belirtileri Nelerdir?

Tinea incognito vücut veya gövdenin bir kısmını tuttuğunda çoğu zaman tinea korporis adını alır. Tinea incognito belirtileri şu şekildedir:

  1. Pullu ve püstüler görüntülü lezyonlar
  2. Yer yer kırmızı pembe görünümde lezyonlar
Görselde tinea incognito enfeksiyonunu görmektesiniz.

Tinea İncognito Nedenleri Nelerdir?

Tinea incognitoyu ortaya çıkarılabilen tipte ilaçlar ve halk arasında kullanılan bitki karışımları şunlardır:
  1. Topikal özellile steroidler
  2. Takrolimus merhemler
  3. Pimekrolimus kremler
Ayrıca sistemik olarak kullanılan steroid ilaçlarda bu mantar enfeksiyonunun oluşumuna sebebiyet verebilir. Altta verilen hastalıklara sahipo olan bireylerde ise tinea incognito kolaylıkla ortaya çıkabilir:
  1. Bağısıklık sistemini baskılayıcı hastalıkları olanlarda
  2. HIV ile enfekte olan bireylerde
  3. Diyabetes Mellitus hastalığına sahip olan bireylerde

Tinea İncognito Tanısı Nasıl Konulur?

Öncelikle bu şikayetler ile başvuran bireylerde hekim detaylı bir fizik muayene yapmalı ve yine detaylı bir anamnez almalıdır. Bireylerde hangi hastalıkların olduğu, ailede hangi hastalıkların olduğu, hangi ilaçların kullanıldıüı gibi bilgiler hastalığın tanısının konulabilmesi için altın değerinde bilgilerdir.
Şekildeki resimde tinea incognito enfeksiyonuna yakalanan bir cildi görmektesiniz.

Daha sonra tanının kesinleştirilmesi adına lezyonların olduğu bölgelerden kazıntı örnekleri veya sürüntü örnekleri alınabilir. Cilt biyopsisi ve patolojik incelemeler ile bütün soru işaretleri ortadan kaldırılarak kesin tanı konulur.

Tinea İncognito Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu hastalığa yakalanan bireylerin kullandığı ilaçlar tespit edilmelidir. Kullandığı ilaçlar arasında kortikosteroid özellikte olan bir ilaç varsa mutlaka kesilmelidir ancak bu kesilme işlemi mutlaka hekimin bilgisi dahilinde olmalıdır. Çüzkü hekimler bu ilaçları balarken kar zarar dengesi yaparlar. Eğer getirisi götürüsünden fazla ise kullanmaaya devam etmenizi önerebilir.

Hemen hekiminiz tarafından anti fungal niteliklteki ilaçlar ile anti fungal tedaviler başlanmalıdır. Bu ilaçlar topikal veya sistemik özellikte olabilir. Bunu belirleyen temel etken tinea yani mantar enfeksiyonunun ne denli yaygınlaşmış olduğudur.

Bu tinea konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm hususları konunun alt tarafından yorum bölümüne yazabilirsiniz. Hepsini teker teker okuyacak ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Yorumlar

Peki Tinea Enfeksiyonları Bulaşıcı mıdır?

Tinea tipleri son derece bulaşıcı mantarların neden olduğu deri enfeksiyonlarıdır. En sık etkilenen bölgeler; ayak, kasık, baş, meme altı gibi alanları kapsamaktadır. Tinea enfeksiyonları deriden deriye direkt kontak veya dolaylı yoldan ortak kullanılan eşyalar (havlu, çorap, ayakkabı, tarak vs.) nedeniyle bulaşmaya yatkınlık sağlanabilmektedir. Tinea enfeksiyonları aynı zamanda “ringworm” olarak da bilinmektedir. Nedeni; oluşan lezyonlar yüzük görünümlü deriden kabarık merkezi temiz alandan oluşmuş lezyonlardan oluştuğu için görünüm itibari ile “ringworm” yani solucan diye adlandırılmaktadır.

Tinea’ların sporcu ayağı yani tinea pedis olarak bilinen ayak mantarı, Jock kaşıntısı yani tinea cruris olarak bilinen kasık mantarı, kafa derisinin saç kurdu yani tinea kapit olarak bilinen baş mantarı (sık olarak çocuklar etkilenir), vücudu genel kaplayan mantar enfeksiyonu yani tinea corporis olarak da bilinen vücut mantarı, tırnak enfeksiyonu (onikomikoz) yani tinea unguium olarak bilinen ayak parmağı veya parmak tırnaklarının mantarı gibi tipleri mevcuttur.

Tinea enfeksiyonları, kaşıntı ve batma, halka şeklinde olan kırmızı pullu döküntü, ayak parmak boşluklarında çatlama, soyulma, su kabarcıkları, tırnakların sarı veya beyaz renk değişikliği, kafa derisi üzerinde lekeler gibi semptomlar verebilir.

Tinea'nın bulaşıcı olduğunu unutmamak önemlidir. Sıcak ve ıslak ortamlar, tinea enfeksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunur. Tinea enfeksiyonunu önlemek için verilebilecek öneriler şunlardır; yıkandıktan sonra, özellikle ayak parmakları ve deri kıvrımları arasında cildi iyice kurulamak, cildi mümkün olduğunca havaya maruz bırakmak, sentetik yerine pamuklu çorap giymek, aşırı terlemeyi kontrol etmek için antiperspiranlar kullanmak, yüzme havuzlarına, soyunma odalarına, spor salonlarına ve diğer ortak alanlarda ortak kullanım alanlarına dikket etmek yalın ayak gezmemek gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca antifungal kremler ile tinea enfeksiyonlarını tedavi etmek mümkündür. Ancak enfekte bölgelere dokunduktan sonra elleri yıkamak, ortak havlu, çorap, ayakkabı, tarak gibi eşyaları paylaşmamak alınacak diğer önlemler arasında bulunabilir. Öte yandan örneğin; eğer tinea pedis (sporcu ayağı mantarı) varsa yalınayak dolaşmamak gerekir. Mantar enfeksiyonun olduğu bölgeleri nemli ve ıslak tutmamak gerekir. Her daim kuru ve temiz olması gerekir.