Tinea Nedir?

Tinea, mantarların neden olduğu bir grup enfeksiyona verilen addır. Halk arasında mantar enfeksiyonları olarak bilinirler. Genellikle ciddi seyirli değildirler. Ciddi seyirli olmamaları rahatsız edici olmayacakları anlamış taşımaz. Bazı durumlarda ciddi derecede rahatsız edebilirler.
Deride ortaya çıktıklarında cilt etrafında kırmızı-pembe bir halka şeklinde döküntü oluşturur. Bu sayfada tinea türlerini detaylıca inceleyeceğiz. En sık bilinen tinea türleri tinea pedis, tinea unguium, tinea kruris, tinea korporis ve tinea versikolor dur. Tinea enfeksiyonunun tedavisi mantarın bulunduğu yere bağlı olarak değişiklikler içerir. Biindiği üzere çoğu mantar ilacı anti fungal ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon çok ciddi düzeyde ise oral yoldan kullanılan anti fungal ilaçlar gerekebilir. Tedavi süresi yine mantar enfeksiyonunun şiddetine süresine ve türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Tinea enfeksiyonunu önlemek için ise kişisel hijyen en önemli basamaktır. Duş aldıktan sonra vücudun bütün bölgelerini iyice kurulayın. Temiz ayakkabı ve pamuklu çoraplar giyin. Kıyafetlerinizi günlük olarak değiştirin. Haydi şimdi hep beraber tinea çeşitlerini inceleyelim.

Tinea Çeşitleri Nelerdir?

Tinea Barbae Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi


Tinea Barbae Nedir?

Tinea Barbae, yüzün sakal bölgesini etkileyen bazen de boyuna yayılan ciddi bir fungal enfeksiyondur. Erkeklerde görülür ve kadınları hiçbir şekilde etkilemez. Genelde adolesanlarda ve genç bireylerde görülür. Ancak günümüzde hijyen kurallarının dikkat alınmasından ötürü oldukça nadir görülen bir enfeksiyon haline gelmiştir.
Tinea Barbae genelde sakal ve bıyıklarda görülen ender bir enfeksiyondur.

Tinea Barbae neden olur?

Tinea Barbae, dermatofit olarak da adlandırılmaktadır. Çoğunlukla daha önce  enfeksiyonu olan kişilerde kullanılmış olan traş bıçalarının başka birileri tarafından tekrar kullanılması üzerine oluşabilir. Tinea Barbae’de rol oynayan fungus, atlet ayağında da rol oynamaktadır. Bu funguslara ait özel enzimler, keratini parçalamaya eğilimlidirler. Keratin ise bilindiği üzere bütün vücudumuzu saran derinin en dış kısmında bulunan bir proteindir. 

Tinea Barbae yüzeyel bir enfeksiyon olup daha derinde bulunan yapılara zarar vermeyecektir. Ancak bazı durumlarda dış ortamda bulunan bakterilerin deri içine geçtikleri zaman ona göre başka tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tinea Barbae’den sorumlu başlıca dermatofit türleri; Trichophyton rubrum, Trichophyton verrucosum, ve Microsporum canis’dir. 

Tinea Barbae’nin semptomları nelerdir? 

Minör durumlarda aslında pek semptom ortaya çıkmaz. Ancak enfeksiyonun ilerlediği durumlarda ciddi kaşınma, kırmızı raşlar ortaya çıkmaktadır. Bu raşlar daha çok çene ve boyun bölgesinde görülmektedir. Yüzük benzeri görünümlere sahiptirler. O yüzden bu raşlara “ringworms” denilmektedir. Tinea Barbae’nin neden olduğu raşlar, enflamatuar olabilir ya da olmayabilir. Enflamatuar raşlar, şişip nodül haline gelebilirler. Ayrıca iltihap akıntısı da olabilir. 
Tinea barbae aslında tipik bir mantar enfeksiyonudur.
Enflamatuar olmayan raşlarda ise kırmızılık ve şişme olucaktır. Ancak buna bağlı bir akıntı olmayacaktır. Raşların olduğu bölgelerde çoğunlukla kıl köklerinin kaybolması ve kaşıntılar ile karakterize olucaktır.

Tinea Barbae’nin tedavisi nedir?

Ana tedavi, Tinea Barbae’nin olduğu bölgelerdeki kılların temizlenmesi ve antifungal krem ve losyonların bölgeye uygulanmasıdır. Çoğu durumda, topikal ilaçların kullanılması Tinea Barbae’nin hafif durumlarında yeterlidir. 

Bazı ekstrem durumlarda doktorunuz oral antifungal ilaçlar önerebilir. Bunlardan bazıları; Flucanazoe, itracanozole ve terbinafine’dir. Bu ilaçlar, enfeksiyonun tamamen geçmesi için en az 6 hafta kullanmalıdır. Enfeksiyonun tamamen geçtikten sonra tekrar oluşmaması belli başlı korunma önemlerinin uygulanması gerekecektir. Bazı durumlarda asıl tedaviye başlanmadan antibakteriyel ajanlar kullanılarak Tinea Barbae’nin tekrar etme şansını düşürmek için kullanılmaktadır.
Tinea Barbae sakal ve bıyıkları sveen bir tinea çeşididir. 
Günümüzde Tinea Barbae’nin görülme olasılığı çok nadir olsa da bazı korunma yöntemleri mevcuttur. Bunlar; temiz traş bıçağını tercih edip başkasıyla aynı bıçağı kullanmamak ve traş sonrası losyon kullanmak gibi önlemler yeterli olucaktır.

Bu tinea konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm hususları konunun alt tarafından yorum bölümüne yazabilirsiniz. Hepsini teker teker okuyacak ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Yorumlar

Peki Tinea Enfeksiyonları Bulaşıcı mıdır?

Tinea tipleri son derece bulaşıcı mantarların neden olduğu deri enfeksiyonlarıdır. En sık etkilenen bölgeler; ayak, kasık, baş, meme altı gibi alanları kapsamaktadır. Tinea enfeksiyonları deriden deriye direkt kontak veya dolaylı yoldan ortak kullanılan eşyalar (havlu, çorap, ayakkabı, tarak vs.) nedeniyle bulaşmaya yatkınlık sağlanabilmektedir. Tinea enfeksiyonları aynı zamanda “ringworm” olarak da bilinmektedir. Nedeni; oluşan lezyonlar yüzük görünümlü deriden kabarık merkezi temiz alandan oluşmuş lezyonlardan oluştuğu için görünüm itibari ile “ringworm” yani solucan diye adlandırılmaktadır.

Tinea’ların sporcu ayağı yani tinea pedis olarak bilinen ayak mantarı, Jock kaşıntısı yani tinea cruris olarak bilinen kasık mantarı, kafa derisinin saç kurdu yani tinea kapit olarak bilinen baş mantarı (sık olarak çocuklar etkilenir), vücudu genel kaplayan mantar enfeksiyonu yani tinea corporis olarak da bilinen vücut mantarı, tırnak enfeksiyonu (onikomikoz) yani tinea unguium olarak bilinen ayak parmağı veya parmak tırnaklarının mantarı gibi tipleri mevcuttur.

Tinea enfeksiyonları, kaşıntı ve batma, halka şeklinde olan kırmızı pullu döküntü, ayak parmak boşluklarında çatlama, soyulma, su kabarcıkları, tırnakların sarı veya beyaz renk değişikliği, kafa derisi üzerinde lekeler gibi semptomlar verebilir.

Tinea'nın bulaşıcı olduğunu unutmamak önemlidir. Sıcak ve ıslak ortamlar, tinea enfeksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunur. Tinea enfeksiyonunu önlemek için verilebilecek öneriler şunlardır; yıkandıktan sonra, özellikle ayak parmakları ve deri kıvrımları arasında cildi iyice kurulamak, cildi mümkün olduğunca havaya maruz bırakmak, sentetik yerine pamuklu çorap giymek, aşırı terlemeyi kontrol etmek için antiperspiranlar kullanmak, yüzme havuzlarına, soyunma odalarına, spor salonlarına ve diğer ortak alanlarda ortak kullanım alanlarına dikket etmek yalın ayak gezmemek gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca antifungal kremler ile tinea enfeksiyonlarını tedavi etmek mümkündür. Ancak enfekte bölgelere dokunduktan sonra elleri yıkamak, ortak havlu, çorap, ayakkabı, tarak gibi eşyaları paylaşmamak alınacak diğer önlemler arasında bulunabilir. Öte yandan örneğin; eğer tinea pedis (sporcu ayağı mantarı) varsa yalınayak dolaşmamak gerekir. Mantar enfeksiyonun olduğu bölgeleri nemli ve ıslak tutmamak gerekir. Her daim kuru ve temiz olması gerekir.