Tinea Nedir?

Tinea, mantarların neden olduğu bir grup enfeksiyona verilen addır. Halk arasında mantar enfeksiyonları olarak bilinirler. Genellikle ciddi seyirli değildirler. Ciddi seyirli olmamaları rahatsız edici olmayacakları anlamış taşımaz. Bazı durumlarda ciddi derecede rahatsız edebilirler.
Deride ortaya çıktıklarında cilt etrafında kırmızı-pembe bir halka şeklinde döküntü oluşturur. Bu sayfada tinea türlerini detaylıca inceleyeceğiz. En sık bilinen tinea türleri tinea pedis, tinea unguium, tinea kruris, tinea korporis ve tinea versikolor dur. Tinea enfeksiyonunun tedavisi mantarın bulunduğu yere bağlı olarak değişiklikler içerir. Biindiği üzere çoğu mantar ilacı anti fungal ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon çok ciddi düzeyde ise oral yoldan kullanılan anti fungal ilaçlar gerekebilir. Tedavi süresi yine mantar enfeksiyonunun şiddetine süresine ve türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Tinea enfeksiyonunu önlemek için ise kişisel hijyen en önemli basamaktır. Duş aldıktan sonra vücudun bütün bölgelerini iyice kurulayın. Temiz ayakkabı ve pamuklu çoraplar giyin. Kıyafetlerinizi günlük olarak değiştirin. Haydi şimdi hep beraber tinea çeşitlerini inceleyelim.

Tinea Çeşitleri Nelerdir?

Tinea Corporis Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi


Fungusların neden olduğu deri enfeksiyonudur. Vücut mantarı olarak da bilinen bu enfeksiyon türü küçük yuvarlak döküntülerle karakterizedir. Kafa derisi, kasıklar, avuç içleri ve ayak tabanları hariç vücudun her bölgesinde görülebilen bir enfeksiyondur. Bulaşıcılık riski çok yüksektir. Ancak bu ciddi bir durum oluşturmaz.

Tinea Corporis neden olur?

Dermatofitlerin neden olduğu Tinea Corporis, vücudumuzun keratin bulunan bütün dokuların üstünde yaşayabilme özelliğine sahiptirler. Keratin bulunan dokulara örnek olarak; tırnak, deri ve saç diye verebiliriz.
Tinea corporis ile ilişkili görsel.

Tinea Corporis semptomları nelerdir?

Dermatofitler tarafından kontamine olduktan 4 ile 10 gün arasında vücutta enfeksiyonun belirtilerini görmek mümkündür. Vücut mantarında, yüzük görünümü şeklinde yuvarlak deriden hafif kabarık döktünler görülmektedir. Bu yüzük görünümlü kırmızı döküntünün ortası sağlıklı görünür. Döküntüler genelde kaşıntılıdır. Birden fazla döküntünün yan yana gelerek birlkeştiği zamanlarda blisterler ve içinde irinin bulunduğu durumlar oluşabilir.

Vücut mantarı, direkt veya indirekt olarak yayılım gösterebilirler. Örneğin; insandan insana direk deri ile temasta geçebilir. Hayvandan insana ise; yine aynı şekilde temas yoluyla geçebilir. İndirekt yollardan ise; başkasının eşyalarının temasıyle enfeksiyonun buluşması mümkündür. Son olarak uzun süre funguslara maruz kalmış toprak yoluyla da bazı durumlarda kişiye enfeksiyonun geçmesi mümkündür.
Tinea Corporis ile ilgili görseli inceleyiniz.
Çocukların enfeksiyona duyarlılık açısından yetişkinlere kıyasla daha yatkın oldukları bilinmektedir. Ancak herkes enfeksiyon bakımından risk altındadır. “National Health Service of the United Kingdom” diye bilinen ingilterenin sağlık servisinin yaptığı son araştırmalarda insanların %10-20’si yaşamlarında bir kez olsun enfeksiyona maruz kaldıklarını kamuoyu ile paylaşmışlardır. Risk altında olduğumuz özel koşullar için nemli ortamlarda yaşamak, aşırı terleme, kontak sporlarında yer almak, dar elbise giymek, zayıf bağışıklık sistemine sahip olmak, eşyaların başkalarıyla ortak kullanılması gibi durumları örnek verebilir.

Tinea Corporis için tanı nasıl konur? 

Doktorunuz rutin fizik muayene ettikten sonra diğer deri hastalıklarını (atopik dermatit, psoriazis) da dışlamak için testleri yapıp tanıyı koyacaktır. Mantar enfeksiyonunu tanımlamak için deriden alınan örneklerin mikroskop altında bakılması gerekmektedir. Bu yüzden örnek alındıktan sonra laboratuvara gönderilir ve kültür yapılır.

Tinea Corporis tedavisi nedir?

 Topikal antifungal ilaçları, enfeksiyonun tedavisi açısından yeterli olacaktır. Topikal ilaçlar, toz, yağ veya krem şeklinde bulunmaktadır. Direkt etkilenen bölgeye sürülerek uygulanır. Bunlara örnek olarak; klotrimazol ( Lotrimin AF), mikanazol (mikatin), terbinafin (Lamisil), Tolfaftat ( Tinaktin) ilaçlarını verebiliriz.
Tinea ile ilişkili görsel.
Eğer vücut mantarı için verilen topikal ilaçlar etki etmediği durumlarda, doktorunuz daha güçlü ve etkili topikal ilaçları ya da oral alınan ilaçları önerip tedavinizi düzenleyecektir. Oral olarak alınan en sık antifungal ilaçlar arasında griseofulvin bulunmaktadır.

Komplikasyonlarına bakıldığı zaman bazı istisnai durumlar mevcuttur. Örneğin AIDS’li hastaların bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu biliyoruz. Eğer enfeksiyon derinin alt komponentlerine yayılırsa, enfeksiyonun tedavisi daha da zorlaşabilir. O yüzden erkek tanı ve müdahale önemlidir. Öte yandan enfeksiyonla birlikte karakterize olan döküntülerin sürekli kaşınıp iritasyonu sonucu sekonder bakteriyel enfeksiyon için de zemin hazırlamış oluruz. O yüzden verilen ilaçları düzenli kullanıp döküntülerin iritasyonundan uzak durmak gerekir.

Ortak eşyaların kullanımından kaçınmak, hayvanlarla olan temasa dikkat etmek, eğer enfeksiyonunuz varsa hijyen kurallarına dikkat etmek, duştan sonra derinizi kuru ve temiz tutmak vücut mantarının hem bulaşmasından hem de maruz kalmaktan korunmanız mümkündür.

Bu tinea konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm hususları konunun alt tarafından yorum bölümüne yazabilirsiniz. Hepsini teker teker okuyacak ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Yorumlar

  1. Cocugumun popo kisminda gordum ve cok korktum 8 yas var ,acaba bu bakterilerden uzak lasmak icin ne yapa bileriz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Peki Tinea Enfeksiyonları Bulaşıcı mıdır?

Tinea tipleri son derece bulaşıcı mantarların neden olduğu deri enfeksiyonlarıdır. En sık etkilenen bölgeler; ayak, kasık, baş, meme altı gibi alanları kapsamaktadır. Tinea enfeksiyonları deriden deriye direkt kontak veya dolaylı yoldan ortak kullanılan eşyalar (havlu, çorap, ayakkabı, tarak vs.) nedeniyle bulaşmaya yatkınlık sağlanabilmektedir. Tinea enfeksiyonları aynı zamanda “ringworm” olarak da bilinmektedir. Nedeni; oluşan lezyonlar yüzük görünümlü deriden kabarık merkezi temiz alandan oluşmuş lezyonlardan oluştuğu için görünüm itibari ile “ringworm” yani solucan diye adlandırılmaktadır.

Tinea’ların sporcu ayağı yani tinea pedis olarak bilinen ayak mantarı, Jock kaşıntısı yani tinea cruris olarak bilinen kasık mantarı, kafa derisinin saç kurdu yani tinea kapit olarak bilinen baş mantarı (sık olarak çocuklar etkilenir), vücudu genel kaplayan mantar enfeksiyonu yani tinea corporis olarak da bilinen vücut mantarı, tırnak enfeksiyonu (onikomikoz) yani tinea unguium olarak bilinen ayak parmağı veya parmak tırnaklarının mantarı gibi tipleri mevcuttur.

Tinea enfeksiyonları, kaşıntı ve batma, halka şeklinde olan kırmızı pullu döküntü, ayak parmak boşluklarında çatlama, soyulma, su kabarcıkları, tırnakların sarı veya beyaz renk değişikliği, kafa derisi üzerinde lekeler gibi semptomlar verebilir.

Tinea'nın bulaşıcı olduğunu unutmamak önemlidir. Sıcak ve ıslak ortamlar, tinea enfeksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunur. Tinea enfeksiyonunu önlemek için verilebilecek öneriler şunlardır; yıkandıktan sonra, özellikle ayak parmakları ve deri kıvrımları arasında cildi iyice kurulamak, cildi mümkün olduğunca havaya maruz bırakmak, sentetik yerine pamuklu çorap giymek, aşırı terlemeyi kontrol etmek için antiperspiranlar kullanmak, yüzme havuzlarına, soyunma odalarına, spor salonlarına ve diğer ortak alanlarda ortak kullanım alanlarına dikket etmek yalın ayak gezmemek gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca antifungal kremler ile tinea enfeksiyonlarını tedavi etmek mümkündür. Ancak enfekte bölgelere dokunduktan sonra elleri yıkamak, ortak havlu, çorap, ayakkabı, tarak gibi eşyaları paylaşmamak alınacak diğer önlemler arasında bulunabilir. Öte yandan örneğin; eğer tinea pedis (sporcu ayağı mantarı) varsa yalınayak dolaşmamak gerekir. Mantar enfeksiyonun olduğu bölgeleri nemli ve ıslak tutmamak gerekir. Her daim kuru ve temiz olması gerekir.