Tinea Nedir?

Tinea, mantarların neden olduğu bir grup enfeksiyona verilen addır. Halk arasında mantar enfeksiyonları olarak bilinirler. Genellikle ciddi seyirli değildirler. Ciddi seyirli olmamaları rahatsız edici olmayacakları anlamış taşımaz. Bazı durumlarda ciddi derecede rahatsız edebilirler.
Deride ortaya çıktıklarında cilt etrafında kırmızı-pembe bir halka şeklinde döküntü oluşturur. Bu sayfada tinea türlerini detaylıca inceleyeceğiz. En sık bilinen tinea türleri tinea pedis, tinea unguium, tinea kruris, tinea korporis ve tinea versikolor dur. Tinea enfeksiyonunun tedavisi mantarın bulunduğu yere bağlı olarak değişiklikler içerir. Biindiği üzere çoğu mantar ilacı anti fungal ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon çok ciddi düzeyde ise oral yoldan kullanılan anti fungal ilaçlar gerekebilir. Tedavi süresi yine mantar enfeksiyonunun şiddetine süresine ve türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Tinea enfeksiyonunu önlemek için ise kişisel hijyen en önemli basamaktır. Duş aldıktan sonra vücudun bütün bölgelerini iyice kurulayın. Temiz ayakkabı ve pamuklu çoraplar giyin. Kıyafetlerinizi günlük olarak değiştirin. Haydi şimdi hep beraber tinea çeşitlerini inceleyelim.

Tinea Çeşitleri Nelerdir?

Tinea Faciei Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi


Tinea enfeksiyonları genel olarak “ringworm” olarak adlandırılır. Çünkü enfeksiyonun paterni etkilediği bölgede yüzük görünümündedir. Yüzde olan bu enfeksiyon türü, sık görülen kanser özelliği taşımayan iyi huylu mantar enfeksiyonudur. Yüzün yüzeysel mantar enfeksiyonu olan tinea faciei bulaşıcıdır. Enfeksiyonu olan biriyle ya da eşyasıyla direkt temas ile bulaşabilir.

Çocuklarda ve sıklıkla kadınlarda tinea faciei yüzün herhangi bir bölümünde görülür. Erkeklerde ise sakal bölgesinde görülmesiyle tinea barbaer olarak bildiğimiz enfeksiyon görülür.

Tinea Faciei semptomları nelerdir? 

Daha çok yanaklar, burun, göz çevresinde, çene ve alın bölgesi etkilenmektedir. Yüzde oluşan bu enfeksiyon, 1 ila 5 cm arasında değişen bir veya daha fazla pembe-kırmızı pullu leke olarak karakterize olur. Oluşan lekeler deriden kabarık olup iltihap içerebilir. Çoğunlukla, lezyonun merkezi normal görünür etrafı ise halka şekli görünümüne sahiptir. Bu yüzdendir ki; bir solucan bu enfeksiyona neden olmamasına karşın görünüm itibari ile “ringworm” adı verilmiştir.
Oluşan enfeksiyon sonucu lezyonlar kaşıntı ile karakterize olup güneşe maruz kaldıktan sonra kötüleşebilir veya güneşte yanık hissi oluşabilir.
Tinea Faciei ile ilşkli detaylı görseli dikkatlice incelemelisiniz.

Tinea Faciei, bütün etnik köken ve herhangi bir yaş aralığında kadın erkek farketmeksizin görülebilir. Ayrıca nemli ve ılık ortamları seven mantarlar bu şartları bulduğunda enfeksiyon için elverişli ortama sahip olmaktadırlar. Tek bir kriter vardır; en çok 20-40 yaş aralığındaki kişiler risk altındadır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde (diyabet, lökemi veya HIV/AIDS) ise dolayısıyla daha sık mantar enfeksiyonu da görülmektedir.

Tinea Faciei tanısı nasıl konur? 

Şüphelendiğiniz durumlarda öz bakımımızı yapabileceğimiz OTC antifungal kremler ve losyonlar mevcuttur. Bunları kullanmanıza rağmen 1-2 hafta boyunca lezyonların geçtiğini gözlemlemiyorsanız en iyisi doktorunuza başvurmaktır. Doktorunuza başvurduğunuz durumlarda yapılacak rutin muayene ve deriden alınacak örneklerle birlikte tanısı konacaktır.
Tinea Faciei yüz bölgesini etkileyen bir dermatofit enfeksiyonudur.

Kullanılabilecek OTC antifungal krem ve losyonlar arasında terbinafin, klortimazol, mikonazol bulunmaktadır. Krem uygulanırken etkilenen bölgenin 2 cm ötesine sürülmeli ve bunu hafta boyunca en azından lezyonlar yok olana kadar devam edilmelidir. Çünkü “ringworm” fazlasıyla bulaşıcı olup direkt temas gerektiren durumlardan kaçınılmalıdır.

Tinea Faciei nasıl tedavi edilir?

Doktorunuzun deri üzerinden alınacak örneklerin laboratuvara gönderilmesiyle birlikte mikroskop altında incelendikten sonra tedavi için gereken ilaçları yazacaktır. Topikal krem ve losyonlar arasında; terbinafin, klotrimazol, mikonazol, ekonazol, oksikonazol, siklopiroks, ketoconazol, solkonazol, naftifin bulunmaktadır. 
Tinea Faciei ile ilişkili görseli incelemyi unutmayınız.
Enfeksiyonun uzun sürdüğü durumlarda ise oral antifungal ilaçlar tercih edilmektedir. Bunlar arasında ise; terbinafin, itrakonazol, griseofulvin, flukonazol bulunmaktadır. Etkili tedavi sonrası “ringworm” enfeksiyonunun en geç 4-6 hafta içinde geçmesi öngörülmektedir.

Bu tinea konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm hususları konunun alt tarafından yorum bölümüne yazabilirsiniz. Hepsini teker teker okuyacak ve elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Yorumlar

Peki Tinea Enfeksiyonları Bulaşıcı mıdır?

Tinea tipleri son derece bulaşıcı mantarların neden olduğu deri enfeksiyonlarıdır. En sık etkilenen bölgeler; ayak, kasık, baş, meme altı gibi alanları kapsamaktadır. Tinea enfeksiyonları deriden deriye direkt kontak veya dolaylı yoldan ortak kullanılan eşyalar (havlu, çorap, ayakkabı, tarak vs.) nedeniyle bulaşmaya yatkınlık sağlanabilmektedir. Tinea enfeksiyonları aynı zamanda “ringworm” olarak da bilinmektedir. Nedeni; oluşan lezyonlar yüzük görünümlü deriden kabarık merkezi temiz alandan oluşmuş lezyonlardan oluştuğu için görünüm itibari ile “ringworm” yani solucan diye adlandırılmaktadır.

Tinea’ların sporcu ayağı yani tinea pedis olarak bilinen ayak mantarı, Jock kaşıntısı yani tinea cruris olarak bilinen kasık mantarı, kafa derisinin saç kurdu yani tinea kapit olarak bilinen baş mantarı (sık olarak çocuklar etkilenir), vücudu genel kaplayan mantar enfeksiyonu yani tinea corporis olarak da bilinen vücut mantarı, tırnak enfeksiyonu (onikomikoz) yani tinea unguium olarak bilinen ayak parmağı veya parmak tırnaklarının mantarı gibi tipleri mevcuttur.

Tinea enfeksiyonları, kaşıntı ve batma, halka şeklinde olan kırmızı pullu döküntü, ayak parmak boşluklarında çatlama, soyulma, su kabarcıkları, tırnakların sarı veya beyaz renk değişikliği, kafa derisi üzerinde lekeler gibi semptomlar verebilir.

Tinea'nın bulaşıcı olduğunu unutmamak önemlidir. Sıcak ve ıslak ortamlar, tinea enfeksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunur. Tinea enfeksiyonunu önlemek için verilebilecek öneriler şunlardır; yıkandıktan sonra, özellikle ayak parmakları ve deri kıvrımları arasında cildi iyice kurulamak, cildi mümkün olduğunca havaya maruz bırakmak, sentetik yerine pamuklu çorap giymek, aşırı terlemeyi kontrol etmek için antiperspiranlar kullanmak, yüzme havuzlarına, soyunma odalarına, spor salonlarına ve diğer ortak alanlarda ortak kullanım alanlarına dikket etmek yalın ayak gezmemek gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca antifungal kremler ile tinea enfeksiyonlarını tedavi etmek mümkündür. Ancak enfekte bölgelere dokunduktan sonra elleri yıkamak, ortak havlu, çorap, ayakkabı, tarak gibi eşyaları paylaşmamak alınacak diğer önlemler arasında bulunabilir. Öte yandan örneğin; eğer tinea pedis (sporcu ayağı mantarı) varsa yalınayak dolaşmamak gerekir. Mantar enfeksiyonun olduğu bölgeleri nemli ve ıslak tutmamak gerekir. Her daim kuru ve temiz olması gerekir.